КУПИ Е-ВИНЕТКА ОТ BGTOLL.BG

Начало

Георги Терзийски: 151 км около София ще са без винетка. Поддържането им струва 8 млн. лв. годишно

20.02.2020 10:59
G_Terzijski_BTV_20_022.jpg151 км са пътните участъци около София, за които Столична община предлага да бъдат освободени от винетна такса. Поддържането им за последните 5 години струва над 40 млн. лв. или около 8 млн. лв. годишно. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски пред БТВ. Той съобщи, че вчера Столичната община официално е депозирала в АПИ искането си за участъците около София, които да бъдат извадени от Списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса, срещу ангажимента да поеме разходите за поддържането на тези участъци.

След 21 ч. тази вечер са възможни затруднения в продажбата на е-винетки

19.02.2020 19:30
E-vignette.jpgТази вечер, между 21 ч. и 24 ч., ще бъдат извършени дейности по внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси. Възможно е да възникнат частични забавяния и прекъсвания, които биха могли да затруднят продажбите на електронни винетки. За избягване на риска от проблеми с покупката на е-винетка по време на планираните актуализации препоръчваме на шофьорите да купят електронната си винетка своевременно.

34 допълнителни места за продажба на маршрутни карти ще бъдат разкрити на основни ГКПП за началото на тол системата

19.02.2020 17:29
LOGO__toll_en.jpg34 допълнителни места, в които ще се продават маршрутни карти, ще бъдат разкрити по граничните пунктове, за да улеснят шофьорите на тежкотоварните превозни средства при стартирането на тол системата от 1 март 2020 г. Това съобщи проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ на среща с представители на чуждестранни медии. Ще бъде увеличен капацитетът на най-натоварените пунктове като „Капитан Андреево“, „Калотина“ и „Кулата“. На всеки гранично контролно-пропускателен пункт ще има обучени хора, които говорят езика на съседната държава. Те ще информират шофьорите за новия начин на таксуване, ще им помагат в закупуването на маршрутни карти и ще представят информация за текущите ограничения на пътя, за да могат шофьорите да изберат най-подходящия маршрут.

Председателят на АПИ Георги Терзийски се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево

19.02.2020 16:37
Photo_Bistrica_19.02_2.jpgИнформирах кмета на Бистрица, че съгласно поисканите от Столична община промени и нашата готовност да ги приемем, за участъка от третокласния път от Софийския околовръстен път до с. Железница няма да се заплаща винетна такса. Това каза председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски пред журналисти след срещата с кмета на Бистрица Самуил Попов. По-късно днес Георги Терзийски разговаря и с кмета на Панчарево Николай Гюров.

Тол таксите за масовия тежкотоварен транспорт ще са между 3 и 7 ст. на километър

19.02.2020 13:38
toll_ramka.JPGТол таксите за масовите тежкотоварни превозни средства - с тегло между 3,5 т и 12 т, ще са от 3 до 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство и класа на пътя. Това предвижда приетото днес от Министерския съвет постановление за изменение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа. Близо 17 000 км от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще бъде безплатна за товарните автомобили над 3,5 тона.

Проекти