Начало » Пресцентър » Новини » Американски компании проявяват интерес към изпълнението на инфраструктурни обекти в страната

Американски компании проявяват интерес към изпълнението на инфраструктурни обекти в страната

28.05.2020 13:49

_-_-_.jpgАмерикански компании проявяват интерес към изпълнението на инфраструктурни обекти в България и са готови да засилят присъствието си в страната.

Това стана ясно по време на видеоконферентна среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова с посланика на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа. В разговора участваха и членовете на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ проф. Олег Асенов и инж. Иван Досев.

 


 

Посланик Мустафа благодари за конструктивното партньорство между МРРБ и американското посолство у нас. Тя поздрави българското правителство за мерките, които предприе във връзка с осигуряване безопасността на хората по време на пандемията с коронавируса. 

На срещата министър Аврамова подчерта, че дори по време на извънредното положение работата по големите инфраструктурни обекти в страната не е спирала. Тя заяви, че усилията на министерството са строителният сектор, който през миналата година беше един от двигателите за икономически растеж в България, да продължи да работи със същите темпове.

„Работата на строителните фирми ще помогне за икономическото стабилизиране на страната и за излизане от кризата не само, защото в строителството работят над 200 хиляди души, но и с изпълнението на съпътстващите икономически дейности като доставка на материали, консумативи и на техника – също от значение за възстановяване на част от икономиката на страната“, каза Аврамова.

Министърът запозна посланик Мустафа с големите инфраструктурни обекти, които се изпълняват в момента – автомагистралите „Хемус“ и „Европа“, както и скоростният път Видин – Ботевград в участъците Мездра – Ботевград и Видин – Макреш. 

„Предстои изграждането и на тунел под Шипка, за който има обявена обществена поръчка“, обясни Петя Аврамова и допълни, че до края на годината се очаква да бъде обявена процедура за изграждането и на пътя Русе – Велико Търново.

Друг стратегически обект в плановете на правителството е завършването на автомагистрала „Черно море“, за която се търсят възможности за реализация и чрез публично-частно партньорство.

„Искаме да имаме качествено и сигурно строителство“, подчерта в разговора министър Аврамова и бе категорична, че всички компании, които имат капацитета да изпълняват такива инфраструктурни обекти, могат да се включат в публичните търгове.