Начало » Пресцентър » Новини » АПИ е един от първите бенефициенти на фонд „Солидарност“. С близо 3,5 млн. лв. се подпомага възстановяването на инфраструктурата след наводненията през юни м. г.

АПИ е един от първите бенефициенти на фонд „Солидарност“. С близо 3,5 млн. лв. се подпомага възстановяването на инфраструктурата след наводненията през юни м. г.

01.06.2015 14:41

IMG_1296_1.jpgАгенция „Пътна инфраструктура“ е един от първите бенефициенти на фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, подпомагащ възстановяването на инфраструктурата след наводненията през юни 2014 г. Днес председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и координатор на помощта от фонд „Солидарност“ Деница Николова подписаха договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Стойността му е 3 439 505,90 лв.

 


Двата проекта, които получават финансиране са:

  • Изграждане на подпорни стени по републикански път ІІІ-609 Трявна - Дряново при км 48+173, при км 48+257, при км 49+285, при км 49+713 и при км 51+990;

  • Ремонтни дейности по републикански път II-55 Дебелец – Гурково – „Проход на Републиката“.

В момента се провежда тръжна процедура за избор на изпълнител и надзор за извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство (инженеринг) при изграждане на подпорни стени на път ІІІ-609 Трявна – Дряново. Крайният срок за подаване на офертите е 18 юни т. г. От интензивните валежи на 19 юни м. г. и преовлажняване на насипната част на пътя има пропадания в различни участъци на републиканския път, срутена е насипна част и т. н.

Ремонтните дейности на път II-55 Дебелец – Гурково – „Проход на Републиката“ бяха извършени през миналата година със средства от бюджета на АПИ и сега с осигурения финансов ресурс от фонд „Солидарност“ се възстановяват разходите.