Начало » Пресцентър » Новини » Близо 16 хиляди граждани са се информирали за пътната обстановка на телефон 0700 130 20 от началото на годината досега

Близо 16 хиляди граждани са се информирали за пътната обстановка на телефон 0700 130 20 от началото на годината досега

09.05.2014 14:20

RoadSafety_red.jpgБлизо 16 хиляди граждани са се обадили на телефон 0700 130 20 в Агенция „Пътна инфраструктура“ от началото на 2014 г. досега. Във ведомството целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

 


Навременната информираност и съобразяването с въведените временни ограничения в движението са предпоставка за повишаване на пътната безопасност и по-удобното пътуване. Днес – 9 май, за шеста поредна година се отбелязва Европейският ден за пътната безопасност.

Освен информация за актуалната пътна обстановка, за конкретния регион към който ще пътуват, шофьорите са търсили на тел. 0700 130 20 съвет за подходящ обходен маршрут, за движението през планинските проходи и състоянието по граничните контролно-пропускателните пунктове, за въведените временни организации на движението за тежкотоварните превозни средства през празнични и почивни дни.

Дежурните в Ситуациония център на АПИ приемат и сигналите от телефон 112, свързани с републиканската пътна мрежа. От началото на година досега е отговорено на близо 4 300 сигнала. През зимните месеци преобладават обажданията за състоянието на отсечките във високопланинските пътни участъци, паднали дървета и клони, разлят товар или свличане на земна маса на настилката, преминаващи безстопанствени животни по републиканските мрежа и т. н.

Гражданите могат да получават информация за актуалната обстановка на републиканската пътна мрежа и организацията на движението от интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура” – www.api.bg.