Начало » Пресцентър » Новини » Инж. Чайков: АПИ направи всичко, което е от правомощията й за осигуряване на средства за строителството на участъка от автомагистрала „Хемус“

Инж. Чайков: АПИ направи всичко, което е от правомощията й за осигуряване на средства за строителството на участъка от автомагистрала „Хемус“

21.07.2014 17:42

API210714.JPGАгенция „Пътна инфраструктура“ направи всичко, което е от правомощията й за осигуряване на средства за изграждането на участъка Белокопитово – Каспичан от автомагистрала „Хемус“. Това подчерта председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Стефан Чайков на срещата си с инж. Димо Димов, изпълнителен директор на АМ ”Черно море”АД, и с президента на КНСБ Пламен Димитров. Ако имаше и най-малката възможност парите да се осигурят от бюджета на агенцията досега да са преведени по сметката на изпълнителя, заяви инж. Чайков. За пореден път той обясни, че за разрешаване на ситуацията е необходимо да се осигурят целеви средства от републиканския бюджет, какъвто начин е предвиден още в началото при стартирането на обекта.


Участъкът Белокопитово – Каспичан от автомагистрала „Хемус“ – от км 337+302 до км 342+200, осъществяващ връзката с път І-2 Русе – Варна и І-4 Коритна - Белокопитово, чрез пътна връзка с път І-7 за гр. Силистра, се изпълнява въз основа на сключен Анекс към Договор за строителство от 3 декември 2012 г. на стойност 65 769 410,48 лв.

Инж. Чайков увери фирмата-изпълнител, че Министерството на регионалното развитие е внесло за съгласуване в Министерството на финансите проект на постановление за предоставяне на целеви финансови средства от централния бюджет за 2014 г. за финансиране изграждането на участъка от АМ „Хемус“ и разплащане на извършените строително-монтажни работи.

В момента експертите на агенцията проверяват първия постъпил сертификат за изпълнените през тази година строително-монтажни работи на отсечката от „Хемус“. Изпълнителят АМ ”Черно море” АД е внесъл общо три сертификата за около 8,24 млн. лв. Първият е за близо 5 млн. лв., вторият за 1,95 млн. лв., а третият за 1,28 млн. лв.

Днес агенцията преведе на дружеството 2,4 млн. лв. за извършени от фирмата строително-монтажни работи на други обекти. С част от тях ще бъдат изплатени заплатите на служителите, а с останалите ще се покриват задълженията към доставчици, каза инж. Димов.

API21072014-2.JPG