Начало » Пресцентър » Новини » Инж. Глосов и инж. Атанасов ще проверят работата на фирмата, поставяща нови мантинели на пътя Своге - София

Инж. Глосов и инж. Атанасов ще проверят работата на фирмата, поставяща нови мантинели на пътя Своге - София

11.12.2018 10:09

Svoge_01.jpgДнес - 11 декември, в 12 ч. председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов - член на УС на АПИ, ще проверят работата на фирмата, поставяща нови мантинели на пътя Своге - София, в участъка преминаващ през град Своге.


 

На 5 декември е монтирана ограничителна система на съоръжението, непосредствено преди мястото на пътния инцидент. Въпреки че, поставянето на мантинели в урбанизирана територия, какъвто е случаят в Своге, не е отговорност на АПИ е поет ангажимент пред жителите на Своге след срещите при Омбудсмана на Република България това да се направи до 12 декември, за да се повиши безопасността на движение в отсечката. Продължава и досъдебното производство, което трябва да установи кой е собственикът на мантинелата, поставена в участъка преди катастрофата.

Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата - чл. 48, т. 1, буква „б“, в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр. Отговорност на конкретната община са тротоарите, мантинелите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на селата и селищните образувания.

 

Уважаеми колеги,

Инж. Глосов и инж. Атанасов в 12 ч. ще проверят работата на фирмата, монтираща мантинелите, в района на пътния инцидент на пътя Своге - София.