Начало » Пресцентър » Новини » Министър Нанков: 1750 тона асфалт са вложени в ремонтирания участък на Аспаруховия мост

Министър Нанков: 1750 тона асфалт са вложени в ремонтирания участък на Аспаруховия мост

17.06.2017 17:20

Photo_Asparuhov_most-6.jpgНад 712 м мантинели и ограничителни съоръжения с цел безопасност на движението са изградени по ремонтирания участък от Аспаруховия мост. Изляти са над 560 куб. м. бетон и над 1750 тона асфалт. Общата стойност на приключилите ремонти по съоръжението, което беше пуснато за движение на 15 юни, е 1,3 млн. лв.


 

Тези данни предостави днес пред медии в град Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, където, заедно с кмета на града Иван Портних беше извършен и оглед на двата охранителни канала в квартал „Аспарухово“, изградени със средства по фонд „Солидарност“ след наводненията през 2014 г.

„Необходими са над 20 млн. лв., по предварителни разчети, но реконструкцията на Аспаруховия мост трябва да бъде напълно завършена“, отбеляза министърът. Затова и трябва да работим максимално бързо да внедрим системата за тол-таксите. Бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура“ в момента е крайно недостатъчен. „В сравнение, 1 млрд лв ще бъдат събирани чрез системата за тол-таксите, като това няма да ощетява обикновения гражданин по никакъв начин“, обясни Николай Нанков. Министърът допълни, че това е справедлив модел на заплащане на база на изминато разстояние и на тегло на моторното превозно средство и този, който уврежда повече пътното платно, ще плаща повече. А системата е с фокус към транзитно преминаващия тежкотоварен трафик.

„Тогава ще имаме достатъчно ресурс пътният сектор да бъде устойчив, самофинансиращ се, без да разчитаме на европейско финансиране и заемни средства. Ще се опитаме до края на годината, с всички процедури, които ни предстоят, да имаме класиран участник. За да стартира внедряването на системата още през 2018 г.“, каза още министърът.

„България е крайно време да започне да печели от географското си положение. Отбелязвам нещо много важно – финансово ще бъде натоварен тежкотранспортния трафик. Няма да е за сметка на гражданите, за тях няма да е по-скъпо“, изтъкна Нанков. Той се позова на данни за миналата година, когато са били продадени общо 6,8 млн. винетки с обща стойност 327 млн. лв. От тези 327 млн. лв., 192 млн. лв. са приходи от винетките за леки коли – годишни, седмични и месечни. От всички продадени 6,8 млн. винетки, 1,4 милиона са еднодневни, които струват едва 21 лева – това са винетките за транзитния трафик. Простата сметка показва, че тежкият трафик плаща по-малко от лекия, това не е справедливо.