Начало » Пресцентър » Новини » Министър Павлова: Остава ограничено движението за всички превозни средства в Североизточна България

Министър Павлова: Остава ограничено движението за всички превозни средства в Североизточна България

06.01.2017 18:45

Brifing_6.1_1.JPGИзключително тежко е положението в Североизточна България, както и в област Бургас. Остават напълно затворени за движение пътищата за всички видове превозни средства на територията на областите Силистра, Добрич, Разград, Шумен, Търговище, Русе, както и частично в областите Варна и Бургас, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг в Агенция „Пътна инфраструктура“.


 


Ситуацията в Североизточна България остава много сложна. Повече от 20 часа имаме освен обилния снеговалеж, но вече и ниски температури, много сериозен вятър, навявания и почти нулева видимост, каза министър Павлова.

Без ограничение е пътуването по магистралите „Марица“, „Струма“, „Люлин“ и по АМ „Тракия“ от София до пътен възел „Зимница“. Затворени за всички МПС е участъкът от „Тракия“ от Зимница до Бургас, както и отсечката от Подбалканския път І-6 от Петолъчката до Бургас заради сериозни снегонавявания и нулева видомост по направленията. Обходният маршрут е от Зимница през Елхово.

АМ „Хемус“ на територията на областите Шумен и Варна е затворена. Около 15 ч. започна контролираното и поетапно пускане на тежкотоварните камиони по автомагистралата в участъка до Ябланица. Възстанови се и товарният трафик по направлението София - Видин, така че в тази част на страната освен леките коли пропускаме и тежкотоварния трафик, каза министър Павлова. Тя посочи, че е имало леко напрежение с щофьорите на тежкотоварни превозни средства, които са изчаквали при Яна, но те вече са освободени за движение и е започнало поетапното им пускане.

Министърът на регионалното развитие каза, че отворен за всички видове превозни средства е Проходът на Републиката. През „Петрохан“ е забранено движението на камиони над 12 т. Същото ограничение има за камионите през „Рожен“, „Превала” и „Печинско”. През „Шипка” е забранено движението на МПС над 12 т, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 т. Забранено е движението на МПС над 10 т през „Вратник”, а над 3,5 т през „Пампорово“. Затворени са проходите „Троянски”, „Айтоски”, „Обзорски”, „Ришки”, „Твърдишки”, „Котленски”, „Дюлински“, „Върбишки” и „Златишки”.

Движението на камионите над 12 т по пътя София - Калотина е възстановено и се извършва поетапно и контролирано. Ограничено е движението на всички превозни средства по път І-9 в участъка Малко Търново - ГКПП Малко Търново, поради затваряне на границата от страна на Турция.

Регионалният министър съобщи, че е разговаряла с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румъна Бъчварова и ще се затвори ГКПП „Лесово“. През него няма да преминават тежкотоварни превозни средства до пълно отпадане на забраната за движение в област Ямбол. „Има много насъбрали се тежкотоварни превозни средства, няма къде вече да бъдат подреждани и ситуацията е трудна. За да не ги подложим на риск водачите, те ще трябва да останат на пункта на турска територия“, каза министър Павлова. Тя съобщи още, че напълно затворени са гранично контролно-пропускателните пунктове с Македония и поради това транзитно преминаващия трафик ще бъде насочван по направленията през Гърция, Сърбия или Румъния.

Министър Павлова благодаря на всички, които спазиха забраните и препоръките и в резултат на това нямаме тежки инциденти, бедстващи хора, проблемна ситуация и не се наложи да предприеме някакви специални мерки.