Начало » Пресцентър » Новини » Над 2,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани във възстановяването на участъка при 10-ти км на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука

Над 2,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани във възстановяването на участъка при 10-ти км на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука

22.02.2018 14:37

II-14_Vrashka_chuka-Vidin.jpgНад 2,5 млн. лева ще бъдат инвестирани във възстановяването на участъка при 10-ти км на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука. Подписан е договорът за строителен надзор при изпълнение на укрепителните дейности в отсечката между селата Бела Рада и Войница. Той ще бъде осъществяван от „Пътинвест-инженеринг“ АД. Предстои и подписване на договора за изпълнение на строителните работи. Обществената поръчка ще бъде възложена на „ИСА 2000“ ЕООД.


Договорът за изпълнение на строително-монтажните работи е за 2 534 036 лв. с ДДС, а за надзор - 39 384 лв. с ДДС.

Интензивните валежи през 2014 г. активизираха свлачищна зона на път ІІ-14 в участъка от км 10+100 до км 10+260 и предизвикаха пропадане на пътната настилка и отваряне на дълбоки пукнатини, достигащи над 1 м в дълбочина и широчина. Разрушен е и тръбен водосток при 10-ти км, който не поема повърхностните води, с което процесът на свличане се ускорява и предизвиква пропадане на пътната настилка. Това наложи възлагането на проектантски работи, които да изяснят причините за възникналите дестабилизационни процеси, да се предложат конкретни мерки и технически проект за трайно укрепване и възстановяване на засегнатия участък.

Отсечката е затворена за движение, а трафикът на МПС е пренасочен по обходен маршрут - по стария път II-14, който е в непосредствена близост до авариралия участък. Скоростта е ограничена до 40 км/ч. Поставена е необходимата пътна сигнализация.

Проектът за възстановяване на участъка при 10-ти км на пътя Видин - Кула - Връшка чука предвижда изграждането на укрепителна пилотно-анкерна конструкция за трайно стабилизиране на отсечката. Ще се подобри отводняването и ще бъде реконструиран компрометираният водосток. Срокът за изпълнение e 110 дни.

Обектът е предложен за финансиране по приоритетна ос 4 „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.