Начало » Пресцентър » Новини » От началото на юни до 15 септември в дните петък и неделя ще се ограничава движението на МПС над 12 тона

От началото на юни до 15 септември в дните петък и неделя ще се ограничава движението на МПС над 12 тона

31.05.2015 09:52

heavy_3.jpgОт началото на юни до 15 септември в дните петък и неделя ще се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по автомагистралите и най-натоварените участъци от републиканската пътна мрежа. Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който традиционно се наблюдава в летния сезон и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.


 

Заповедта за движението на тежкотоварните МПС от 25 февруари т. г. е изготвена от междуведомствена работна група, в която участват експерти от Агенция „Пътна инфраструктура“, ГД „Национална полиция“ в МВР, ИА „Автомобилна администрация“ и представители на неправителствения сектор.

В периода от 1 юни до 15 септември т. г. движението на МПС над 12 т ще бъде ограничавано в дните петък – от 17:00 ч. до 20:00 ч., и неделя – от 14:00 ч. до 20:00 ч.

Временната организация е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:

 • автомагистралите, с изключение на участъка Харманли - ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;
 • път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;
 • път I-1 етапна връзка на лот 1 на АМ „Струма” при п. в. „Дупница Север“ - ГКПП „Кулата”;
 • път I-4;
 • път I-5 Русе - Велико Търново;
 • път I-8 Пловдив - Харманли;
 • път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;
 • път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
 • път II-19 Симитли - Гоце Делчев;
 • път II-86 Пловдив - Смолян;
 • път II-99 Бургас - Царево.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия и да спазват указанията на „Пътна полиция“.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Пълният текст на заповедта в приложения линк - http://www.api.bg/files/9814/2493/9885/Zapoved_RD-11-186-25.02.15.pdf

Карта с временната организация на движението по участъци от републиканската пътна мрежа за официални празници и почивни дни - http://www.api.bg/index.php/bg/karti/vremenna-organizaciya-na-dvizhenieto-po-uchastci-ot-republikanskata-ptna-mrezha-za-oficialni-praznici-i-pochivni-dni/