Начало » Пресцентър » Новини » По ОП „Транспорт“ завърши изграждането на участъка Сандански - Кулата от АМ „Струма“

По ОП „Транспорт“ завърши изграждането на участъка Сандански - Кулата от АМ „Струма“

10.09.2015 12:07

AM_Struma_lot_4_lenta_1.JPGДнес официално бе открит лот 4 Сандански – Кулата от автомагистрала „Струма“ от км 423+800 до км 438+500. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-203 г.


Новият магистрален участък откриха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов заедно с инж. Апостол Николов и инж. Тони Станимиров от фирмата-изпълнител. „Нека има мир по пътищата. Благословено и безаварийно пътуване за всички шофьори“, пожела Неврокопският митрополит Серафим при отслужването на тържествения водосвет.

С построяването и на този участък постепенно изграждаме необходимия на България магистрален пръстен, подчерта инж. Лазаров. Той благодари на екипа на АПИ и на строителите за всеотдайната работа през последните няколко месеци. Със съвместните си усилия за кратко време успяхме да се справим с натрупаното закъснение. Строителите направиха истински подвиг и изпълниха огромен обем работа, посочи инж. Лазаров. Председателят на УС на АПИ благодари за търпението на жителите от общините Сандански и Петрич, през чийто населени места преминаваше транзитният трафик за Гърция по време на строителството на участъка. До края на строителния сезон ще ремонтираме обходните маршрути, както сме поели ангажимент, каза председателят на УС на АПИ.

Дължината на лот 4 е 14,7 км. Изпълнител е „АКТОР” АСД – Гърция. Стойността на договора е 67 176 000 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвест - инженеринг” АД. Договорът им е за 356 419,20 лв. с ДДС.

Трасето на отсечката преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. С изграждането на участъка трафикът за Гърция се изнася извън гр. Петрич и селата Чучулигово, Марино поле и Кулата. С това пътуването става по-бързо и безопасно, а транзитното движение вече е извън намиращите се в близост до магистралата населени места.

В участъка са построени пътен възел „Петрич – Мелник“ при км 425+180, пътен възел „Генерал Тодоров“ при км 431+228, пътни връзки за селата Ново Делчево и Дамяница, и за Марикостиново при км 433+355. Пресичанията на пътищата от републиканската пътна мрежа са осъществени на две нива. За обслужване на земеделските стопани има 4 селскостопански надлеза. Изградени са 2 жп надлеза и 4 моста – над р. Левуновска, Потока, Склавска и Марикостинска река. Построено е ново трасе на жп линията София – Кулата в участъка Генерал Тодоров – Марино поле с дължина 4,2 км.

Пътното платно за движение е с обща ширина 29 м, като всяка лента е по 3,75 м, а аварийните ленти - 2,5 м. Положената хоризонтална маркировка е шприцпластик със светлоотразителни перли, което повишава видимостта й през нощта и безопасността на движението.

Общата дължина на АМ „Струма” - от Даскалово до ГКПП „Кулата“, е 150 км. Със средства от ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ изгражда общо 68,96 км. Лот 1 Долна Диканя – Дупница (16,78 км) – завършен, лот 2 Дупница – Благоевград (37,48 км) - в изпълнение, и лот 4 Сандански – Кулата (14,7 км). Автомагистралата е част от европейския транспортен коридор №IV и от Трансевропейската автомагистрала „Север – Юг”. По нея преминава пътният трафик за Гърция.

AM_Struma_lot_4_lenta_8.JPG AM_Struma_lot_4_lenta_7.JPG AM_Struma_lot_4_lenta_6.JPG AM_Struma_lot_4_lenta_5.JPG
AM_Struma_lot_4_lenta_4.JPG AM_Struma_lot_4_lenta_3.JPG AM_Struma_lot_4_lenta_2.JPG AM_Struma_lot_4_lenta_9.JPG