Начало » Пресцентър » Новини » Стартира изграждането на АМ „Струма” - ЛОТ 1 „Долна Диканя – Дупница”

Стартира изграждането на АМ „Струма” - ЛОТ 1 „Долна Диканя – Дупница”

01.10.2011 16:50

kopka_LOT_1_Struma_2.jpg„Днес започва изграждането на най-екологичния и сложен проект за България. Няма друг  такъв и в страните от ЕС, затова и стойността за изпълнение на участъка от Долна Диканя до Дупница е толкова висока – 58.534 млн. лв. без ДДС”. Това заяви министър-председателят  Бойко Борисов след като направи символична първа копка на ЛОТ 1 на автомагистрала „Струма” с дължина близо 17 км.


 

Обектът ще се изпълнява така, че да бъдат опазени околната среда и биологичното разнообразие. Включва строителството на 15 съоръжения, включително подлези и тунели за преминаване на едри и дребни животни.

„Всички водостоци се проектират така, че да бъдат удобни за преминаване на дребни животни, без да се налага те да влизат във водата.”, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя подчерта, че се работи усилено и по подготовката на ЛОТ 2 „Дупница – Благоевград”.

Председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров декларира, че стриктно ще следи за качественото изпълнение на строително-монтажните работи по обекта и за завършването му в определения срок от 25 месеца.

За изпълнител на отсечката е избран консорциум между „Главболгарстрой Инфраструктурно строителство”, „Пътстрой 92” и италианската „Импреса”, след като обединението е предложило най-ниска цена от 58 534 000,00 лева. ДЗЗД „Инфраструктура магистрални пътища” е фирмата, избрана за консултант на обекта, като стойността на договора за надзор е 269 400,00 лева.

АМ „Струма” е част от Трансевропейската магистрала Север – Юг и Четвърти Трансевропейски транспортен коридор. След завършването на проекта страната ни ще  има скоростна връзка между черноморските пристанища и тези на Бяло и Адриатическо море.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Транспорт“, като 80% от средствата са осигурени от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а 20% - от държавния бюджет.

Kopka_LOT_1_Struma_3.jpg