Начало » Пресцентър » Новини » Стартира строителството на нов участък от АМ „Хемус“ – Софийски околовръстен път – пътен възел Яна

Стартира строителството на нов участък от АМ „Хемус“ – Софийски околовръстен път – пътен възел Яна

26.09.2011 18:04

Za_site_SOP-g.Qna_2.jpgДнес, 26.09.2011 г. стартира строителството на нов участък от АМ „Хемус” – Софийски околовръстен път – пътен възел Яна. В събитието участваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски и председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров.


„Днес правим първа копка на участък от АМ „Хемус“, „замразен” в продължение на 22 години.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония, с която стартира строителството на нов участък от АМ „Хемус“- Софийски околовръстен път – пътен възел Яна. „Убеден съм, че дори ще съкратим сроковете за изпълнение – 22 месеца, защото това е третото по натовареност шосе в България и колкото по-бързо решим проблема, свързан със задръстванията и катастрофите по него, толкова по-добре”, категоричен е премиерът.

Общата дължина на участъка, финансиран по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г., е 8,46 км. Част е от Европейския транспортен коридор № IV. 80 % от средствата се осигуряват от Кохезионния фонд на ЕС, а 20% от държавния бюджет. Общата стойност възлиза на 47 732 340 лева.

 

Za_site_SOP-g.Qna_1.jpg