Начало » Пресцентър » Новини » Утре се отварят офертите за възстановяване на участъка при 10-ти км на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука

Утре се отварят офертите за възстановяване на участъка при 10-ти км на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука

19.06.2017 17:20

Vidin-Kula.jpgУтре се отварят офертите за избор на изпълнител на строително-монтажните работи за възстановяване на участъка при 10-ти км на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука.

 


 

 

Интензивните валежи през 2014 г. активизираха свлачищна зона на път ІІ-14 в участъка от км 10+100 до км 10+260, предизвикаха пропадане на пътната настилка и отваряне на дълбоки пукнатини, достигащи над 1 м в дълбочина и широчина. Разрушен е и тръбен водосток при 10-ти км, който не поема повърхностните води, с което процесът на свличане се ускорява и предизвиква пропадане на пътната настилка. Това наложи възлагането на проектантски работи, които да изяснят причините за възникналите дестабилизационни процеси, да се предложат конкретни мерки и технически проект за трайно укрепване и възстановяване на засегнатия участък. Авариралата отсечка е между селата Бела Рада и Войница.

Засегнатият участък е затворен за движение, а трафикът на МПС е пренасочен по обходен маршрут - по стария път II-14, който е в непосредствена близост до авариралия участък. Скоростта е ограничена до 40 км/ч. Поставена е необходимата пътна сигнализация.

Обществената поръчка предвижда изграждането на укрепителна пилотно-анкерна конструкция за трайно стабилизиране на пътния участък. Ще бъде реконструиран и компрометирания водосток. Прогнозната й стойност е 2 350 600 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение e 110 дни.

 

Офертите ще бъдат отворени утре в 14.00 ч., в зала 701, в АПИ.