Начало » Пресцентър » Новини » Утре стартира изграждането на Северната скоростна тангента

Утре стартира изграждането на Северната скоростна тангента

17.02.2015 12:55

3D_04.jpgУтре стартира изграждането на Северната скоростна тангента от км 0+000 до км 16+540. Общата й дължина е 16,54 км. Проектът е лот 70 от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.


На символичната първа копка на обекта ще присъства председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.

Тангентата не е част от Трансевропейската транспортна мрежа, но осигурява свързаност между три европейски коридора – №IV, VIII и X. През тях се осъществява трафикът от и за Гърция, Румъния, Република Македония и Сърбия. Инфраструктурният проект е важен за София и страната. В потока от автомобили по околовръстния път на София се включва и трафикът от автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, път I-8 Калотина - София, I-6 София – Бургас, второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа.

Изпълнител е консорциум „ХПВС-ССТ“, в който участват: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Водстрой 98“ АД. Стойността на договора за проектиране и строителство е 180 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи Обединение „СЖС ТЕХНОС - СЖС БЪЛГАРИЯ“, в което са: „СЖС България“ ЕООД, гр. София и „СЖС Технос С.А.“, Испания. Техният договор е за 882 хил. лв. с ДДС.

 

Събитието утре – 18 февруари, е от 13 ч. на бул. „Ботевградско шосе“ при пътния възел след пресичането със СОП в посока София /в близост до магазина на GreatWall/.