Начало » Пресцентър » Новини » Заради усложнената обстановка се спира движението на автомобили в Североизточна и Източна България

Заради усложнената обстановка се спира движението на автомобили в Североизточна и Източна България

10.01.2017 22:45

DSC_0136.JPGВ Агенция „Пътна инфраструктура“ се състоя извънреден брифинг след оперативното заседание на Националния щаб за изпълнение на Националния план за защита при бедствия, в което участва и министър-председателят Бойко Борисов. В него участваха вицеприемиерът и министър на вътрешните работи (в оставка) Румяна Бъчварова, министрите на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова, на транспорта Ивайло Московски и на енергетиката Теменужка Петкова, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР главен комисар Николай Николов, началникът на „Пътна полиция“ Бойко Рановски, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, заместник-министрите на здравеопазването Ваньо Шарков и на земеделието Георги Костов, изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов и др.


 

„Проведохме удължено заседание на щаба заради усложняване на ситуацията. Бяхме в непрекъсната връзка с областните управители, защото имаме усложняване на обстановката в цялата страна“, коментира вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя посочи, че до момента, по прогнозите на БАН, при тази сложна обстановка са предприети навременни превантивни мерки благодарение, на които в страната няма бедстващи и загинали.

„В Централна и Източна България ситуацията не само се влоши от гледна точка на обилните снеговалежи, но поради ураганния вятър се наложи да предприемем драстични мерки. Цялата републиканска пътна мрежа е затворена за тежкотоварния трафик с изключение на магистралите в Южна България - „Люлин“ и „Струма“, София-Калотина и АМ „Тракия“ до п.в. Зимница в област Бургас“, информира министър Лиляна Павлова. Затворени са всички проходи, с изключение на „Петрохан“, който е отворен за леки коли. Затворени са всички пътища в областите Бургас, Варна, Добрич, Търговище и Шумен, както и частично в Разград, заяви още Павлова.

Апелираме всички граждани да не предприемат пътуване в тъмните части на деня. Ураганният вятър е много силен. Техниката на „Гражданска защита също не може да върви, добави тя и посочи, че има пълно съдействие от военните и ПБЗН. „Те съдействат в момента в област Добрич. Ситуацията в Североизточна и Източна България страната е много сложна“, подчерта още Павлова. „Най-рано в сутрешните часове ще дадем информация къде и кои пътища ще могат да бъдат отворени“, информира още министър Павлова

В момента няма бедстващи хора, информира гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той съобщи, че са извършени две операции на територията на област Добрич. Едната е в село Дропла, където в преспите са закъсали 20 леки автомобила и два микробуса с общо 40 човека, които са изведени. Другата операция е била в село Рогозина, Добричко. „Два микробуса и 10 леки автомобила с 19 човека са изведени. "Всички наши екипи имат пълна готовност за реакция през нощта“, увери главен комисар Николов.

78 населени места с близо 24 356 абонати са без ток, стана ясно от думите на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Най-много абонати без ток има на територията, обслужвана от EVN – над 201 хил. души, с 64 населени места. Министърът на енергетиката заяви, че 75 екипа работят по отстраняване на авариите и допълни, че са в постоянна комуникация с АПИ, „Гражданска защита“ и армията. „Екипите са на място и работят за отстраняване на авариите“, посочи министър Петкова.

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков докладва, че към момента няма необслужени адреси, подадени към спешна помощ. „Да, със закъснение, но ги изпълняваме със съдействие на АПИ и на военните. Призоваваме шофьорите за разбираме на екипите на спешна помощ“, подчерта той.

Пешеходец е загинал при пътен инцидент в района на 135-ти км на АМ „Тракия“, съобщи комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“. “В тази тежка обстановка моля гражданите да преценяват къде се движат пеша, защото не е редно на магистралата да има пешеходци“, призова комисарят. Той допълни, че през изминалите два дни има изключително малко пътнотранспортни произшествия с леко ранени граждани. Броят на инцидентите е намалял значително и усилията на полицейските служители са насочени предимно към това да спират движението в участъците, в които се взима решение да бъдат затваряни, както и да подпомагат почистваща техника. Нека шофьорите на тежкотоварните автомобили да изчакват спокойно, без да назрява напрежение, призова още комисар Рановски.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че през цялата нощ ще продължи почистването на улиците и булевардите в столицата. Според нея през последните часове обстановката в града е била усложнена заради силния снеговалеж и сериозния трафик. На терен са над 120 машини, които почистват и обработват, каза Фандъкова.

Времето до 22 януари ще бъде неустойчиво с валежи, ветрове, циклони и смущения, които ще преминават през нашата територия, съобщи проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ, който участва в съвещанието на щаба. През нощта ще спрат валежите в западната част на страната и вятърът, но ще остане в източната и особено в североизточната част и утре. Събота и неделя ще мине нов фронт, този път от северозапад на югоизток, каза директорът на НИМХ.