Купете е-винетка: bgtoll.bg

Министър Шишков: До края на годината движението по северния обходен път на Бургас ще бъде пуснато

28.11.2022 14:41
Министър Шишков: До края на годината движението по северния обходен път на Бургас ще бъде пуснато

„На финала сме и до края на годината движението по северния обходен път на Бургас, така нареченият „тромпет“, може да бъде пуснато, така че трафикът от Сарафово към Бургас да не е затруднен, както в момента.“

Новината съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който днес лично провери до къде е стигнало строителството на пътя. С него са зам.-регионалният министър Захари Христов, председателят на УС на АПИ инж. Иво Иванов и членът на УС инж. Десислава Паунова.

Проблеми не са констатирани, цялостният път и всичките съоръжения са почти готови, последният етап, който остава за доизграждане, е осветлението, стана ясно по време на инспекцията.

„За летния сезон, след като се пусне движението по обхода, няма да има проблеми, но никой не трябва да се отпуска и всичко трябва да бъде завършено в срок“, подчерта министърът. Той беше категоричен, че единственият проблем в случая е, че обходният път е бил замислен 2013-та година и чак десет години по-късно ще бъде завършен.

„Колкото повече се забавя проектът, толкова повече се оскъпява“, коментира още министърът и добави: „колкото по-бавно проектираме и колкото по-бавно започваме строителството, естествено, че по-скъпо ще ни струва.“

По време на инспекцията арх. Шишков съобщи, че обходният път на град Поморие няма акт 16, затова спешно започва събирането на документи за него. По отношение нуждата от изграждане на обходен път на Айтос, министърът напомни, че не фигурира в Общия устройствен план на града. По този въпрос вече са водени разговори с кмета, стана ясно от думите на регионалния министър, още при мандата на предишния служебен кабинет. „Тогава казах на кмета, че съм на разположение, сега го потвърждавам, за да се направи изменение в Общия устройствен план, но като процедура и начало на целия инвестиционен процес, това зависи от него“, заяви Шишков. Той съобщи, че над 50 общини в страната все още нямат общи устройствени планове, в това число и община Царево. Договорът за изработване на общ устройствен план за нейната територия е прекратен и процедура ще бъде стартирана отново.

„Във всички други части на страната се надявам общите устройствени планове да могат да бъдат завършени в рамките на следващата година. В ход е промяна в Закона за устройство на територията за удължаване на срока за това с още 2 години“, коментира министърът. И подчерта още веднъж, че е изключително важно всяка община да има общ устройствен план, „защото това е законът, по който тя се развива.“

„Днес съм в Бургас заедно с началника на ДНСК, заместник-министри, председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще говоря за всички проблеми, които са свързани между Бургас и регионалното министерство, за да направим ясна стратегия, как ще бъдат решени и с каквото може да помогнем“, обясни архитект Шишков.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg