Купете е-винетка: bgtoll.bg

Министър Шишков: Доизграждането на пътен възел „Кресна“ не предопределя трасето на АМ „Струма“, но прави процеса по завършването и необратим

16.05.2023 16:15
Министър Шишков: Доизграждането на пътен възел „Кресна“ не предопределя трасето на АМ „Струма“, но прави процеса по завършването и необратим

„Днес правим малка стъпка за решаване на един много голям проблем, който в годините назад беше останал без никакво решение. Последната част от магистрала „Струма“, която да може да гарантира цялостна свързаност не само на регионите, но и на България с Гърция. Да гарантира това, че нашите граждани ще могат да се движат по-безопасно, по-добре“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при старта на доизграждането на пътен възел „Кресна“ и пътните връзки към него, които са част от лот 3.2 на магистрала „Струма“. На церемонията присъстваха заместник-министър Николай Шушков, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов, инж. Десислава Паунова – член на Управителния съвет, областният управител на Благоевград Стоян Христов и кметове на населени места от региона.

„Разчитаме на строителя, разчитаме на подкрепата на хората, защото, независимо от протеста днес, в това дефиле много хора загубиха живота си. Изключително важно е да бъде решена транспортната свързаност в този регион и да откликнем на желанието на огромната част от българския народ, която иска да има свързаност и изградени магистрали“, допълни министърът. И напомни, че се работи по укрепване на свлачищата при тунел „Железница“, така че след няколко години да има хоризонт магистрала „Струма“ да бъде изградена изцяло и да може хората да я ползват.

Министър Шишков изрази увереност, че строителят ще изпълни обекта по одобрения проект и в бъдеще да може да се изгради максимално бързо цялото трасе на този участък от магистралата. Пред присъстващите на церемонията той показа разрешението за строеж за доизграждане на пътния възел.

Пред медии Иван Шишков обясни, че участъкът, чието строителство започва днес, е изключително малък, но предприемането на тази стъпка е важна. „Към днешна дата нямаме окончателен избор на трасе и нямам обяснение защо хората протестират. Този пътен възел е част от последния лот на АМ „Струма“, което прави процеса необратим. Това е изключително важно. Ако това не се беше случило, можеше да загубим още 2-3 години и да се върнем в изходна позиция“, заяви министърът. „Мисля, че никой не може да си го позволи. Затова всички кметове на целия регион са тук. Мисля, че всички в България искат да бъде построена магистрала „Струма“. Разбира се, когато бъде взето окончателното решение за избор на трасе, ще се върви в тази посока“, допълни той. И обясни, че трасето ще бъде избрано във връзка с екологичното законодателство – т.е. основният критерий е да е възможно най-щадящо към природата.

Министърът посочи, че дори според протестиращите срещу строителството 25 години не се е направило нищо. „Т.е. магистрала „Струма“ е трябвало да бъде планирана цялостно, което не е направено. Затова трябва сега да я планираме, да я направим такава, че да бъде построена“, заяви той. И я определи като най-емблематичен случай на посочените от него „спящи магистрали“.

В отговор на въпрос от медии министърът отново бе категоричен, че доизграждането на пътен възел „Кресна“ не предопределя трасето на лот 3.2 на АМ „Струма“. И допълни, че няма как сега да обещае, както протестиращите искат, че двете платна на участъка ще бъдат източно от Кресненското дефиле, преди да завърши процедурата. „Най-вероятно трасето ще стане ясно след няколко месеца. Но ако днешният ден го нямаше, тогава щеше да е късно. Каквото и да беше решението, този участък щеше да се върне в изходна позиция“, каза още Иван Шишков.

По отношение на упреците от страна на протестиращите към кмета на Кресна министърът каза, че градоначалникът е помогнал на държавата да направи така, че да може АМ „Струма“ да се изгради, но нито е предопределил трасето, нито е ощетил населението в региона.

„Знаете колко човешки живота се загубиха в това дефиле. Не можем да чакаме повече, независимо от взетите мерки в момента“, каза още министър Шишков. И напомни, че сега целият трафик преминава през Кресна. „Каквото и да е решението, който и от трите варианта да бъде избран, движението няма да минава през Кресна. Което означава, че това е изключително важно за населеното място. Връщане на процедурата с две години назад означава тировете да продължат да минават през града“, обърна внимание регионалният министър.

В отговор на въпрос за срока за завършване на последния участък от АМ „Струма“ министър Шишков обясни, че той зависи от варианта на трасе, който ще бъде избран. „Ако бъде избрано трасето с две платна източно от Кресна, най-вероятно за 3-4 години ще бъде изградено. Ако обаче бъде избрано трасето с едно платно в дефилето и обход на Кресна, по всяка вероятност обходът на Кресна ще бъде изграден по-рано, което пък ще облекчи проблема в града. Така че и в двата варианта ще бъде благоприятно за населението на Кресна“, каза министърът. И допълни, че предвид развиващата се търговия в населеното място, проектът предвижда изграждането на паркинг, който да осигури възможност за осъществяване на такава дейност на населението.

Министърът коментира още, че вероятно ресторантите в дефилето са незаконни и определи като парадокс това, че част от хората, които ползват обекти без разрешение за строеж, протестират срещу държавата, която строи с издадено такова. „Трябва да бъдем по-спокойни, да направим така, че не един ресторант да предрешава трасето, а да бъде решено от чисто екологични мерки, защото природата е на всички нас и трябва да я запазим“, каза също Иван Шишков.

В момента е изпълнена и в експлоатация е въведена част от пътен възел „Кресна“, който попада в обхвата на лот 3.3 Кресна - Сандански на АМ „Струма“. Построени са три от общо шест пътни връзки, както и кръговото кръстовище. С доизграждането на другите три пътни връзки ще се осигури безконфликтното и безопасно движение на пътните превозни средства по направлението София - Кулата в натоварения участък за включване на движението от двулентовия габарит на съществуващия първокласен път в автомагистралното трасе на лот 3.3 Кресна - Сандански от АМ „Струма“, който е в експлоатация от декември 2018 г.

Доизграждането на пътния възел и функционирането му в пълен обхват не предопределя трасето на лот 3.2 от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Съоръжението ще се използва при реализацията на всички алтернативи, разгледани в процедурата, завършила с Решение по ОВОС № 3-3/2017. Това ще даде фактическа възможност за финализиране на извършващата се в момента процедура по сравнение и оценка на всички потенциални алтернативи за трасе, в пълно съответствие с изискванията и препоръките на Европейската комисия. За доизграждането на пътен възел „Кресна“ е изработен подробен устройствен план -парцеларен план /ПУП-ПП/, който е публикуван в бр. 23 на Държавен вестник от 14 март 2023 г.

Независимо от това дали ще се изгради Лот 3.2 на АМ „Струма“ и каква алтернатива ще бъде предпочетена, доизграждането на пътен възел „Кресна“ е необходимо за безопасната и безконфликтна връзка между път I-1 /Е-79/ и участъка Кресна - Сандански от АМ „Струма“.

Доизграждането на пътен възел „Кресна“ е етап от обект „Автомагистрала „Струма“ Лот 3.2.2, участък „Крупник - Кресна“ – ляво платно от км 389+100 до км 399+500, обходен път на гр. Кресна – част от дясно платно от км 396+137 (по километража на път І-1 /Е79/) до км 401+691.90≡397+000 от Лот 3.3 на АМ „Струма“, включително и пътни връзки“. Изпълнител на проектирането и строителните работи е ДЗЗД „Струма – 3.2.2“, в което участват: „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой интернешънал“ ЕАД и „ЕПОС – Емпреза Потругеза де Обрас Субтеренеас“ АД, Португалия, Порто Салво)“ ЕООД. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Струма 2019-ППИ-СВС“, в което са „Пътинвест-инженеринг“ АД и „SWS engineering Spa“, Италия, Тренто.

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg