Купете е-винетка: bgtoll.bg

Поетапно се въвежда временната организация за спиране на движението в участъка Мездра - Лютидол - п. в. „Новачене“ на път I-1

24.06.2024 15:44
Поетапно се въвежда временната организация за спиране на движението в участъка Мездра - Лютидол - п. в. „Новачене“ на път I-1

Червена маркировка на остри завои през прохода „Петрохан“ предупреждава шофьорите да карат внимателно

Поетапно се въвежда временната организация, свързана със спирането на движението в участъка Мездра - Лютидол - п. в. „Новачене“ на път I-1 и пренасочването му по обходни маршрути. Преминаването на превозните средства по алтернативни трасета е свързано с поставянето на допълнителни пътни знаци по участъците от републиканската мрежа на територията на 5 области – Софийска, Ловеч, Плевен, Враца и Монтана. Предвижда се утре около 10 ч. напълно да бъде спрян трафика на всички превозни средства в отсечката Мездра – Лютидол – Новачене. Промяната в организацията е необходима за продължаване доизграждането на пътните възли на две нива – „Мездра“, „Дърманци“ и „Ребърково“ и модернизацията на пътя Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км.

            Специална червена маркировка се поставя на някои остри завои през прохода „Петрохан“, който е един от възможните обходни маршрути за тежкотоварните камиони, пътуващи от Монтана към София. Целта е тя допълнително да предупреждава шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост. Тежкотоварните превозни средства не могат да преминават през „Петрохан“ в часовете с пиково натоварване и в уикендите. Проходът е забранен за тежкотоварни камиони от понеделник до петък от 6.00 ч. до 9.00 ч. и от 16.00 ч. до 19.00 ч., както и в събота и неделя. Това означава, че тежкотоварните камиони могат да преминават през „Петрохан“ само в работните дни от 9.00 ч. до 16.00 ч. и през нощта. Обходът през „Петрохан“ ще бъде въведен за срок от 30 дни като през това време ще се направи анализ на трафика, за да се прецени дали е необходима промяна. За да се гарантира спазването на организацията на движение през „Петрохан“ в определените часове ще има пропускателен пункт с патрул. В района на прохода постоянно ще има и влекач, който при евентуално авариране на превозно средство ще може веднага да бъде на място, за да не се затруднява движението.

Обходният маршрут за превозните средства до 3,5 т при спирането на трафика по път I-1 Мездра - Лютидол - п. в. „Новачене“ е:

  • по път III-1004 Паволче – Челопек – път III-1602 Челопек – с. Лютиброд – път II-16 Лютиброд – Елисейна – Своге – околовръстен път на София и обратно.

За превозните средства над 3,5 т обходните трасета са:

  • път II-13 Крапчене - Криводол - Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус“ и обратно;
  • път II-15 Враца - Борован – път II-13 Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус“ и обратно.

Възможни обходни маршрути за МПС над 3,5 т са и следните трасета:

  • Само в посока Монтана - по АМ „Хемус“ – път I-3 Ябланица – Златна Панега - път III-3082 Златна Панега - Роман – път III-103 Роман - Мездра - п. в. „Моравица“ - път I-1 п. в. Моравица – Враца - Монтана.
  • Само в посока София по второкласния път II-81 през прохода „Петрохан“ - до 15 октомври 2024 г.

При изпълнението на строителните работи в участъка Лютидол - п. в. „Новачене“ движението ще може да се осъществява по път III-161 Ребърково – Лютидол – Ботевград или по общинския път Типченица – Липница – Новачене. От пътен възел „Новачене“ до етапната връзка при км 192+140 движението ще е по новоизградения четирилентов път I-1.

Като обходни маршрути шофьорите ще могат да използват и други републикански пътища, като спазват действащата за тях постоянна организация на движение.

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите и на гражданите, през чиито населени места ще преминава транзитният трафик, за причиненото неудобство. Пренасочването на движението по обходни маршрути създава неудобства както на гражданите, така и на шофьорите, но спирането му е необходимо, за да се осигури както безопасност при пътуването, така и строителна площадка за модернизацията на трасето на път I-1, което ще е двойно по-широко от настоящото. За повишаване безопасността на пътуващите и на жителите на населените места, през които ще преминава трафикът, АПИ работи в постоянна координация и тясно сътрудничество с Главна дирекция „Национална полиция”. Апелът към шофьорите и жителите на населените места в региона е да проявят разбиране и търпение, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи.

Пълният текст на заповедите за временна организация и безопасност на движението в участъка от път I-1 са в приложения линк.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg