Купете е-винетка: bgtoll.bg

Със заповед на инж. Чайков от утре се въвежда зимно поддържане на републиканската пътна мрежа

14.11.2013 14:26
Със заповед на инж. Чайков от утре се въвежда зимно поддържане на републиканската пътна мрежа

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков от утре – 15 ноември, се въвежда зимно поддържане на републиканската пътна мрежа.

Режимът вече е въведен по рисковите места – високопланински пътища и проходи като Петрохан, Шипка, Предела, участъци от пътища в област Смолян и др., съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

По отношение на качеството на работата и спазването на договорите от пътноподдържащите фирми, министър Терзиева е категорична, че няма да се допускат компромиси и ще се налагат санкции.

 По опорните пунктове се разполага необходимата снегопочистваща техника и материали - химикали, сол и пясък. От утре освен 27-те областни пътни управлeния и пътноподдържащите фирми ще работят на 24-часов режим. За поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци са осигурени около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. Към днешна дата са доставени близо 257 хиляди тона пясък и над 65 хиляди тона сол.

Все още не са осигурени в нужната степен техника и суровини в областите Плевен, Хасково, Благоевград и Перник. От пътноподдържащите фирми е изискано в кратък срок да предприемат мерки за отстраняване на пропуските и осигуряване на необходимите материали, подчерта инж. Чайков.

През последните месеци ръководството на АПИ предприе редица стъпки за подобряване на координацията, организацията и качеството на работа през зимните месеци. Целта е разширяване на сътрудничеството между всички отговорни институции – областни пътни управления, пътноподдържащи фирми, „Пътна полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, ИА „Автомобилна администрация“ и т. н. Всичките 27 областни пътни управления разполагат с подробни оперативни планове, които са съгласувани от отделните институции. Те включват временна организация на движението със съответните обходни маршрути при усложнена зимна обстановка и обилни снегонавявания.

Снегопочистващата техника е оборудвана с GPS, но успоредно с това ще се осъществява и снимков контрол, за да се проследява качеството на изпълнените дейности.

Очакваните разходи за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа са 60 млн. лв. Предвидените тази година средства са малко повече от миналата. Причината е, че тази година в експлоатация са въведени нови автомагистрални участъци - от „Зимница“ до Карнобат от АМ „Тракия“, Долна Диканя - Дупница от АМ „Струма“ и отсечката Шумен - Белокопитово от АМ „Хемус“. Ако зимата е топла и падне по-малко сняг спестените пари ще бъдат използвани за текущо поддържане на републиканските пътища през следващата година.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Агенция „Пътна инфраструктура” призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия. Да карат внимателно със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и указанията на контролните органи.

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg