Купете е-винетка: bgtoll.bg

Републиканските пътища са проходими при зимни условия

26.11.2013 16:01
Републиканските пътища са проходими при зимни условия

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на пътната мрежа. Настилките са мокри, по усойните места заледени, почистени и обработени.

 

Дежурните в Ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура“ са приели на тел. 0700 130 20 над 200 обаждания от началото на снеговалежа през нощта досега.

През следващото денонощие метеорологичната прогноза е за студено, облачно време и на много места с валежи от сняг. През нощта се очаква вятърът от североизток да се усили и в Дунавската равнина и Предбалкана да има условия за навявания.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. На прохода Шипка днес поради несъобразена скорост и износени гуми, несъответстващи на зимните условия, аварираха камион и микробус. Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на останалите шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

 

 
 

Актуална пътна обстановка
0700 13020

lima.api.bg