Начало » Пресцентър » Новини » АПИ: Шофьорите да карат внимателно и да спазват въведените ограничения

АПИ: Шофьорите да карат внимателно и да спазват въведените ограничения

29.01.2014 11:10

snegorin_highway.jpgРепубликанските пътища са проходими при зимни условия. Всички моторни превозни средства, пътуващи през Айтоския проход трябва да бъдат задължително с вериги. С вериги е необходимо да са и всички МПС над 10 т на територията на област Разград.

 


Шофьорите на товарните автомобили над 12 т, пътуващи по път І-5 Русе – Бяла, също трябва да бъдат с вериги.

Проходите „Република“, „Ришки“, „Превала”, „Предела“, „Печинско“, „Рожен“ и „Пампорово“ са отворени за движение за всички видове превозни средства. Товарните МПС, пътуващи през „Петрохан“ е необходимо да са без ремаркета и полуремаркета.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и да спазват указанията на контролните органи и въведените ограничения за пътуване с вериги.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.