Начало » Пресцентър » Новини » На 1 юли ще завършат ремонтите на АМ „Тракия“. Близо 5 млн. лв. ще бъдат вложени в текущи ремонти на републиканската пътна мрежа през месец май

На 1 юли ще завършат ремонтите на АМ „Тракия“. Близо 5 млн. лв. ще бъдат вложени в текущи ремонти на републиканската пътна мрежа през месец май

12.05.2015 15:23

P5123979.JPGНа 1 юли ще завършат ремонтите на АМ „Тракия“, за да не се затруднява пътуването през активния почивен сезон. Очертава се горещо лято по цялата пътна мрежа с много ремонти. Предварително се извиняваме на всички пътуващи, защото желанието ни е да ремонтираме цялата пътна мрежа и да я приведем в сравнително добро състояние, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.


 

 

Заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров на пресконференция бяха представени предстоящите текущи ремонти на републиканската пътна мрежа. На интернет страницата - www.api.bg, в секция „Поддържане на пътната мрежа“ са публикувани карти с предвидените текущи ремонти по области.

За първи път от 20 години, извън стандартния бюджет за изкърпване на пътищата, имаме осигурени с Решение на Министерския съвет 100 млн. лв. за ремонтиране на старите участъци от АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“. С предоставения финансов ресурс се ремонтират около 50 км от АМ „Тракия“ - от км 5+500 до км 10+000, от км 60+000 до км 90+200, от км 119+200 до км 134+600. Основните строителни дейности ще завършат на 1 юли и ще започнат отново на 1 септември, за да може през месеците юли и август да се работи единствено по текущи и аварийни дейности, ако се налага. През летните месеци на автомагистралите ще продължат строително-монтажните работи на виадуктите „Елешница“ и „Бебреш“ на АМ „Хемус“ и 67-ми км от АМ „Тракия“, за да може предвидените по тях ремонти да бъдат изцяло завършени до началото на зимния сезон.

Близо 5 млн. лв. ще бъдат вложени в предстоящите текущи ремонти на републиканската пътна мрежа през месец май. С тези средства ще бъде изкърпена около 113 хил. кв. м пътна инфраструктура,

Програмата включва извършване на асфалтови дейности, премахване на излишната растителност, за да се подобри видимостта на пътя, подобряване на отводняването – профилиране на банкети, почистване на канавки, водостоци и др. През месец април в изкърпване на пътната инфраструктура също са вложени около 5 млн. лв., с които са извършени около 115 хил. кв. м асфалтови работи. Изкърпени са най-критичните участъци по най-натоварените направления автомагистралите и първокласните пътища - София - Варна, София – Благоевград - Кулата, Пловдив – Хасково, Велико Търново – Габрово, Русе – Велико Търново, Варна – Бургас и др., съобщи инж. Лазаров. Председателят на УС на АПИ подчерта, че контролът, който ще се осъществява на пътностроителните фирми ще бъде изключително строг.

Разплатеното за зимно почистване на пътната мрежа за периода ноември м. г. - април т. г. е близо 55,7 млн. лв. Около 280 хил. лв. е размерът на санкциите за фирмите, които не са изпълнили възложените дейности с необходимото по договор качество. Глоби са наложени на пътноподдържащите дружества, отговорни за пътищата в 7 области. Това са: Враца, Видин, Ямбол, Кърджали, Плевен, Смолян и Варна.

галерия:


P5123960.JPG  P5123967.JPG

Remonti_AM_Trakia__5.jpg  Remonti_AM_Trakia__4.jpg  Remonti_AM_Trakia__3.jpg

Remont_Bebresh_6.JPG  Remont_Bebresh_5.JPG  Remont_Bebresh_4.JPG

  Eleshnica.jpg  DSC03348.JPG