Начало » Пресцентър » Новини » Над 350 снегопочистващи машини обработват пътищата. Шофьорите да карат внимателно! Очакват се заледявания от ниските температури

Над 350 снегопочистващи машини обработват пътищата. Шофьорите да карат внимателно! Очакват се заледявания от ниските температури

14.02.2018 10:52

rotoren_snegorin.JPGНад 350 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж. Най-интензивен е в Софийска област и Родопите - в областите Смолян и Пазарджик. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия. Очаква се около обяд спиране на валежите и понижение на температурите, което е предпоставка за заледяване по усойните места. Необходимо е шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание.


 

Без ограничение е преминаването през високопланинските проходи „Републиката“, „Ришки“, „Котленски“, „Печинско“, „Айтоски”, „Обзорски”, „Рожен“ и „Предел“. За всички видове превозни средства е забранено преминаването през „Троянски“. Забранени за МПС над 12 т е движението през „Превала“, „Петрохан“ и “Шипка“. През „Вратник” и „Твърдишки“ е ограничено преминаването за камионите над 10 т, а през „Дюлински” и „Пампорово” за МПС над 3,5 т.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.