Начало » Пресцентър » Новини » Започва строителството на Северната скоростна тангента

Започва строителството на Северната скоростна тангента

18.02.2015 15:38

photo05-18.01.2015.JPGСтартира строителството на Северната скоростна тангента от км 0+000 до км 16+540. Общата й дължина е 16,54 км. Проектът - лот 70 от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

 

 


На символичната първа копка министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров разрешението за строеж на обекта.

На церемонията присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, областният управител Веселин Пенев и др.

Тангентата не е част от Транс-европейските транспортни коридори, но осъществява важна, бърза и директна връзка между концентрираните в района главни пътни направления. Това са коридори IV, VIII и X от Транс-европейската транспортна мрежа, през които преминава трафикът от и за Гърция, Румъния, Република Македония и Сърбия. Инфраструктурният проект е важен за София и страната, тъй като в потока от автомобили по околовръстния път на София се включва и трафикът от автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, път I-8 Калотина - София, I-6 София – Бургас, второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа.

Началото на участъка - км 0+000, е западно от Софийския околовръстен път (СОП), на около 1,1 км след разклона за село Мрамор, на 2 км след разкона за „Ломско шосе“ и на 3,5 км преди разклона за Нови Искър към път II-16 Мездра – София. Краят на отсечката е при км 16+540 на изток от СОП, на 1,1 км след новата част от АМ „Хемус“.

Обектът преминава през землищата на кварталите Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци и Враждебна. Предвидено е изграждането на 6 пътни ленти, по 3 в едно направление. Ще бъдат построени 19 големи съоръжения, 5 пътни възела – п. в. „Бул. Рожен“, п. в. „Бул. Илиянци“, п. в. „Бул. „Чепинско шосе“, п. в. „Източна тангента“ и п. в. „Софийски околовръстен път – АМ „Хемус“. Трасето преминава над реките Какач, Владайска, Перловска и Искър, пресича 20 електропроводи и газопроводи и 20 ВиК мрежи. Обектът е един от от най-сложните в техническо отношение. Срокът за завършването му е до края на 2015 г.

С изграждането на Северната скоростна тангента ще се осигури удобна връзка между северозападните и югоизточните квартали на София. Очаква се с новото трасе да се подобри достъпът на най-отдалечените райони с центъра на столицата, да се улесни трафикът и да се съкрати времето за пътуване. Изграждането на новия пътен участък ще допринесе за облекчаване на трафика чрез преразпределяне на натоварването от центъра на София и Софийския околовръстен път.

Изпълнител на проекта е консорциум „ХПВС-ССТ“, в който участват: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Водстрой 98“ АД. Стойността на договора за проектиране и строителство е 180 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи Обединение „СЖС ТЕХНОС - СЖС БЪЛГАРИЯ“, в което са: „СЖС България“ ЕООД, гр. София и „СЖС Технос С.А.“, Испания. Техният договор е за 882 хил. лв. с ДДС.

галерия:


photo04-18.01.2015.jpg  photo02-18.01.2015.jpg  photo03-18.01.2015.jpg 

SST_18.02.2015.jpg

3D_01.jpg  3D_02.jpg  3D_03.jpg